Värmepumpar

Bergvärme

BergvärmeHar du rätt förutsättningar så kan bergvärme vara rätt alternativ för dig att spara pengar på. Ett komplett system kräver relativt stor tomt och rätt material i marken. En fördel med bergvärme i jämförelse med luftvärme är att temperaturen i berget är konstant. Detta gör att det även är ett bra val vintertid du får ut lika mycket värme oavsett årstid.

Förutsättningar

För att du överhuvudtaget ska kunna utvinna värmer ur berg krävs det att din bostad står på berggrund. Detta är vanligt från mellersta Sverige och norrut. Du behöver även en tomt som är 1000 kvadratmeter eller större för att installationen ska bli riktigt effektiv. Har du dessa hörstenar klara kan du installera ett bergvärmesystem.

Installation av bergvärme

Att installera ett komplett bergvärmesystem är inget du gör själv, här krävs fackkunskap samt rätt maskiner och utrustning. Det första som ska göras är att borra ett hål ner i berggrunden. För att få mesta möjliga värme krävs det att hålet är minst 100 meter i normala fall. Krävs mer värme borras flera hål, dock får inte avståndet mellan hålen vara för litet.

Efter hålet är borrat påbörjas installationen av en bergvärmepump. Denna pump har till uppgift att pumpa runt vätska i hela systemet och plocka ut värmen ur den vätska som kommer upp från berggrunden.

Pris

Ett komplett system kostar från cirka 100 000 kronor och uppåt och är bland annat beroende av hur tomten ser ut. Priset kan variera kraftigt bland olika leverantörer så det lönar sig att jämföra priser med flera olika.

Fakta om bergvärme

Fördelar

- Stabil energikälla
- Ger kyla på sommaren
- Passar även mindre tomter

Nackdelar

- Lämplig berggrund krävs
- Relativt dyrt att borra
- Kräver el

Kontakta oss | Ordlista | Sekretesspolicy | Översikt
© 2024 Värmepumpar.nu